Dojo etikett

"Az Aikido nem sport, hanem egy tan, egy nevelési folyamat az elme, a test és a szellem edzésére. A fizikai technika nem az igazi cél, hanem a személyiségfejlesztés és a szellemi növekedés eszköze.
Az Aikido-dodzsó nem tornaterem, hanem az a hely, ahol Uesiba Morihei mester tanításait tanulják. A dodzsó nem az a hely, ahol az ember saját személyiségét fitogtatja, hanem az, ahol lélekkel telíti és megtisztítja testét, elméjét és szellemét. A tiszteletre, őszinteségre, szerénységre épülő helyes magatartás és a megfelelő légkör alapfontosságú a tanulási folyamathoz, és mivel az Aikido harcművészet, alapfontosságú mindenki biztonságához.
A következő szabályok nélkülözhetetlenek ennek a légkörnek a fenntartásához, és létfontosságú az Aikido tanulmányok folytatásához.

DODZSÓK TÖRVÉNYEI

 1. A dodzsó olyan szigorú módszer szerint működik, amely a helyes viselkedés hagyományos szabályait követi. Szellemisége közvetlenül az Aikido Alapítójától ered. A dodzsó az a hely, ahol az Alapító tanításait átörökítjük. Minden tanuló saját kötelezettsége, hogy tisztelje, és őszintén kövesse ezeket a tanításokat.
 2. Minden tanuló saját kötelezettsége, hogy közreműködjön a harmónia és tisztelet pozitív légkörének kialakításában.
 3. A takarítás a hálaadás aktív imája. Minden tanuló saját kötelezettsége, hogy részt vegyen a dodzsó takarításában és saját szellemének és szívének megtisztításában.
 4. A dodzsót a rendszeres, beütemezett edzéseken kívül csak a szenszei közvetlen engedélyével lehet másra használni.
 5. A szenszei döntése, hogy tanítani fog vagy sem. Technikát nem lehet pénzért venni. A havi tagdíj a gyakorlás helyéről gondoskodik, és egy apró lehetőség arra, hogy kifejezd háládat a kapott tanításért. Minden tanuló saját kötelezettsége, hogy időben befizesse a tagdíjat.
 6. Tiszteld az Alapítót és tanításait úgy, ahogy azt a szenszei átadja. Tiszteld a dodzsót, tiszteld a gyakorlás eszközeit, és tiszteld a többieket.

AZ EDZÉS TÖRVÉNYEI

 1. Elengedhetetlen, hogy tiszteld az Alapító tanításait, filozófiáját és a módszert, amellyel a szenszei átadja ezeket a tanításokat.
 2. Minden tanuló erkölcsi kötelezettsége, hogy soha ne használja az Aikido technikákat mások bántalmazására vagy saját személyiségének fitogtatására. Az Aikido nem a rombolás, hanem a teremtés technikája. Az egyén személyiségfejlesztését megvalósító eszköz, amellyel jobb társadalmat építhetünk.
 3. A tatamin nincsenek egyéni konfliktusok. Az Aikido nem utcai harc. Azért vagy a tatamin, hogy felülmúld és megtisztítsd agresszív reakcióidat, hogy társadalmi felelősséged felfedezésével testesítsd meg a szamuráj szellemiséget.
 4. A tatamin nincs versengés. Az Aikido célja nem az, hogy megküzdj az ellenséggel és legyőzd őt, hanem hogy megküzdj, és legyőzd saját agresszív hajlamaidat. Az Aikido ereje nem az izmok erejében van, hanem a hajlékonyságban, kapcsolatteremtésben, időzítésben, irányításban és szerénységben.
 5. A sértő, kihívó viselkedést a dodzsó szellemisége nem tűri. Mindannyiunknak tudatában kell lennünk saját korlátainknak.
 6. Mindenkinek különböző fizikai képességei vannak, és különböző okok miatt kezdi el az Aikidót gyakorolni. Ezeket tiszteletben kell tartani. Az igazi Aiki a technikák helyes és rugalmas alkalmazása, amely bármely változó körülményhez alkalmazkodik. Saját kötelezettséged, hogy ne okozz sérülést. Védened kell edzőtársadat és magadat.
 7. Fogadd el a szenszei oktatását, és hajtsd végre edzési javaslatait őszintén és legjobb képességed szerint. Vitának helye nincs.
 8. Minden tanuló ugyanazokat az alapelveket tanulja. Nem lehet viszály abból, hogy az egyik csoport a másik ellen van, vagy hogy pártot választunk. A dodzsó tagsága egy család. Az aikido titka a harmónia.

Ha nem tudod elviselni ezeket a törvényeket, nem leszel képes Aikidót tanulni ebben a dodzsóban.

A HELYES DODZSÓ ETIKETT

 1. A dodzsó gyakorlóterületére való belépéskor és annak elhagyásakor állva hajolj meg.
 2. Mindig hajolj meg a Kamiza (上座 - oltárfal) és az Alapító képének irányába, amikor a tatamira fellépsz, vagy lelépsz róla.
 3. Tiszteld az eszközöket, amelyekkel edzel. A gí nem lehet szakadt és tisztának kell lennie. A fegyvereknek jó állapotban és a helyükön kell lenniük amikor nem használod őket.
 4. Soha ne használd más gíjét vagy fegyvereit.
 5. Az edzés kezdete előtt néhány perccel bemelegítve, övfokozat szerinti sorrendben, szeizában kell ülnöd csendes meditációban. Ez a pár perc arra való, hogy megszabadítsd elmédet a napi gondoktól, és felkészülj a tanulásra.
 6. Az edzés szabályos ceremóniával kezdődik és végződik. Fontos, hogy pontosan ott legyél, és részt vegyél benne, de ha nem tudod elkerülni, hogy elkéss, a tatami előtt kell szeizában ülnöd és várnod, amíg a szenszei engedélyt nem ad, hogy csatlakozz az edzéshez. Hajolj meg szeizábanamikor a tatamira lépsz. A legfontosabb, hogy ezzel ne szakítsd meg az edzés menetét.
 7. A tatamin a megfelelő ülésmód a szeiza. Ha sérült a térded, törökülésben is ülhetsz, de soha ne ülj kinyújtott lábbal vagy a falnak, ajtófélfának dőlve. Mindig készenlétben kell lenned.
 8. Ne hagyd el edzés közben a tatamit, kivéve ha megsérülsz vagy beteg vagy.
 9. Edzés alatt, amikor a szenszei bemutat egy technikát, csendben és figyelmesen kell szeizában ülnöd. A technika bemutatása után hajolj meg a szenszei felé, majd a partnered felé, és kezd el a gyakorlást.
 10. Amikor a szenszei jelzi, hogy vége a technikának, azonnal hagyd abba. Hajolj meg a partnered felé, és ülj gyorsan egy sorba a többi tanulóval.
 11. Soha ne álldogálj tétlenül a tatamin. Gyakorolj, vagy ha úgy szükséges, szeizában várj a sorodra.
 12. Ha valamilyen okból feltétlenül meg kell kérdezned a szenszeit, menj oda hozzá (ne hívd oda!), hajolj meg tisztelettudóan, és várj, amíg visszajelez. (Az állva történő meghajlás megfelelő.)
 13. Amikor személyes útmutatást kapsz az edzés alatt, ülj szeizában és feszülten figyelj. Hajolj meg szertartásosan a szenszei felé amikor befejezte. Amikor másoknak magyaráz megállhatsz, hogy figyelj rá. Ülj szeizában és hajolj meg, amikor befejezte.
 14. Tiszteld azokat, akik tapasztaltabbak. Ne vitatkozz a technikákról.
 15. Azért vagy itt, hogy gyakorolj. Ne erőltesd másokra elképzeléseidet.
 16. Ha ismered azt a mozdulatot, amit tanultok, és olyannal dolgozol, aki nem ismeri, vezetheted a partneredet. De nem kísérelheted meg kijavítani vagy oktatni edzőtársadat, ha nem vagy a haladó judansa (fekete öves) szinten.
 17. A lehető legkevesebbet beszélj a tatamin. Az Aikido tapasztalat.
 18. Ne lebzselj a tatamin edzés előtt vagy után. A hely azoké a tanulóé, akik gyakorolni szeretnének. Van a dodzsónak más helye, is ahol társadalmi életet élhetsz.
 19. A tatamit edzés előtt és után mindig fel kell söpörni. Mindenki kötelezettsége, hogy a dodzsót tisztán tartsa.
 20. A tatamin soha nincs evés, ivás, dohányzás vagy rágógumizás-edzés alatt a tatamin kívül sem.
 21. Edzés alatt nem lehet ékszert viselni.
 22. Soha ne igyál alkoholtartalmú italt amikor gíben vagy.

Bármikor szívesen látott vendég vagy, hogy leülj, és megfigyeld az edzést, de a következő etikettszabályokat figyelembe kell venned:

 1. Ülj tisztelettudóan, a lábaidat ne rakd fel a bútorzatra és ne támaszd neki semminek.
 2. Ne egyél, igyál vagy dohányozz, amíg az edzés tart.
 3. Ne beszélj senkivel, amíg a tatamin tartózkodik.
 4. Ne beszélj és ne járkálj, amíg az instruktor bemutatja a technikát vagy tanít.

Ha nem vagy biztos benne, hogy mit kell tenned, kérdezz meg egy rangidős tanítványt vagy egyszerűen kövesd útmutatásait.
Bár úgy tűnik, hogy az etikett sok formáját kell észben tartani, az természetessé fog válni, mihelyst elkezded a gyakorlást. Kérlek, ne légy bosszús, ha az etikett valamelyik pontjában kijavítanak, mivel mindegyik fontos a biztonságod és a tanulás során szerzett tapasztalatok érdekében."

Forrás: Szaotome Micugi: Aikido és a természet harmóniája

© Copyright Heiki Dojo Jászberény 2019
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el